در مورد سازنده هم همینطور است و باید آوردههای وی که شامل تعهد او برای ساخت پروژهای با ویژگیهای مشخص و معین است، به طور دقیق در قرارداد مشارکت درج شود، اما در حالیکه آورده مالک شامل زمین و ویژگیهای خاص آن به قیمت روز تعریف میشود در مورد سازنده باید تعیین آورده به نحو دقیق تری صورت گیرد و سازنده باید از همان ابتدا در بخش آوردهها به طور دقیق مشخص کند که هزینههایی مانند صدور پروانه، جرایم احتمالی شهرداری، عوارض متعلقه، خرید تراکم، مازاد تراکم، بیمه تامین اجتماعی کارکنان، هزینه صورت مجلس تفکیکی، هزینه تقسیمنامه واحد، خرید تراکم، سند مالکیت و. به چه صورت خواهد بود؟ آیا این گونه هزینهها جزو آوردههای وی خواهد بود یا مالک نیز باید در قبال این هزینهها سهمی را بپردازد؟ حال برخی سازندهها به طور کلی این موارد را در قراردادها ذکر میکنند، مثلا عنوان میکنند که هزینه اخذ پروانه ساخت را متعهد شدهاند. این در حالی است که در نتیجه نپرداختن به تک تک این موارد، سازنده پس از دریافت جواز ساخت، مثلا برای مابهالتفاوت تراکم طبقه پنجم، با مالک دچار اختلاف میشود، چون این مورد را در قرارداد خود ذکر نکردهاند. به این ترتیب مالک باید از همان ابتدا از سازنده بخواهد که تکلیف اینگونه موارد به روشنی در قرارداد مشخص شود.
بحث دیگری که در ارتباط با آوردهها مطرح است این است که بعضا املاکی که سازندهها برای ساخت انتخاب میکنند ممکن است بدهیهای احتمالی مانند عوارض شهرداری یا مالیاتهای اجاره و. داشته باشند که اینگونه بدهیها هیچ ارتباطی به سازنده ندارد و مالک نمیتواند بدهیهای معوقه را به گردن سازنده بیندازد. به همین دلیل باید حتما در متن قرارداد به این نکته هم توجه شود که بدهیهای احتمالی پلاک ثبتی مورد نظر یا ملک مورد نظر، بر عهده مالکان است. اگر این مورد در قرارداد تعیین تکلیف نشود ممکن است مالک بگوید که من ملک خود را با همین شرایط در اختیار سازنده قرار دادم و وی باید آن را پرداخت کند. در شروع احداث پروژه نیز هزینههایی وجود دارد که این هزینهها هم باید کاملا روشن شود. این هزینهها به طور دقیق شامل هزینه مهندسی، هزینه معماری، هزینه بنایی، هزینه کارگری، هزینههای ترسیم نقشهها، تامین مصالح، اجرای در نظارت، حفاظت از جان کارگران، رعایت کلیه مسائل ایمنی، هزینههای حوادث غیرمترقبه، حفاظت و خسارتهای احتمالی ساختمانهای مجاور، بیمه ساختمانهای مجاور و. است که جزو آورده سازنده است و باید توافق سازنده با مالک در مورد تقبل این هزینهها هر چه که باشد، به صورت بسیار دقیق و جزئی در قرارداد مشارکت قید شود.
مهمترین دغدغهای که سازندگان در ساختوسازهای مشارکتی دارند، عمل مالک به تعهدات مربوط به انتقال سند است. در مبحث مربوط به انتقال سند حالات مختلفی وجود دارد که به توافق طرفین برمیگردد، به این صورت که عدهای از مالکان با سازنده توافق میکنند که در قبال پرداخت چک تضمین به مبلغی بر مبنای آورده سازنده یا بیشتر، به واسطه مشارکت(مثلا مشاور املاک، وکیل و.)انتقال سند را پس از اتمام عملیات ساخت انجام دهند. این حالت میتواند برعکس باشد، به این صورت که براساس توافق، سند ابتدا به سازنده انتقال یابد و در مقابل چک تضمین از طرف سازنده به واسطه سپرده شود. حالت سوم این است که مالک متعهد میشود قدرالسهم انتقالی خود را به سازنده بر مبنای پیشرفت کار انجام دهند، به این صورت که یک دانگ از سه دانگ سهم سازنده را بعد از سقف پنجم، دانگ دوم را بعد از اتمام نازککاری و دانگ سوم را پس از پایان کار به نام میکنند که برای هریک از این مراحل چک تضمینی از سوی مالک نزد واسطه سپرده میشود. حالت سوم متعارفتر و رایجتر است.
معمولا در بحث قراردادهای مشارکت سازندگان حق پیش فروش پروژه و اجازه فروش پروژه را از مالک میخواهند. من به مالکان دادن اجازه پیش فروش پروژه به سازنده را اگر شناخت کامل و دقیقی از وی ندارند تا پایان پروژه پیشنهاد نمیکنم.
چون در بسیاری موارد سازندهای که خواهان پیشفروش است، پول کافی برای ساخت در اختیار ندارد و میخواهد با سرمایه دیگری پروژه را تمام کند. بسیاری از سازندههای معتبر در این زمینه مشکلی ندارد اما بسیاری از سازندگان را مشاهده کردهایم که اینها قرارداد مشارکت را با مالک امضا کردهاند از وی حق پیش فروش گرفتهاند پول را از خریدار گرفته اند و متواری شدهاند، حالا مالک مانده است و پیش خریداران و قراردادی که در آن مالک به سازنده اجازه پیش فروش داده است. از نظر حقوقی هم سازندهای که قرارداد مشارکت تنظیم میکند، حتی اگر مالک به وی حق پیش فروش بدهد، بدون امضای مالک نمیتواند ملک را بفروشد، چون هنوز سند به نام مالک است و این توصیهای است که به پیش خریداران میکنم، مبنی بر اینکه بدون حضور مالک تنها براساس قرارداد مشارکت و تنها به صرف امضای مبایعهنامه از سوی سازنده اقدام به پیشخرید نکنند.
نکته دیگر در خصوص اخذ وام است. بعضا سازندگان پروژهها، از مالک حق گرفتن وام را میخواهند یا در قرارداد قید میکنند که سازنده حق گرفتن وام دارد. مالک باید در این مورد هم بسیار دقت کند، به این خاطر که در ازای وامی که بانک به سازنده میدهد، سند مالک در رهن بانک میرود، حالا اگر سازنده به تعهدات خود در قبال بانک عمل نکرده باشد و اقساط خود را به موقع پرداخت یا به موقع تسویه حساب نکرده باشد، به خاطر جریمههای ناشی از تاخیر، کل دارایی مالک در آن ملک از سوی بانک
مصادره میشود. بنابراین دو توصیه مهمی که در این رابطه به مالکان میکنم آن است که در صورتی که اطمینان 100درصدی به سازنده ندارند، اجازه دریافت وام و همینطور اجازه پیشفروش به سازنده ندهند. این امر تضمینکننده نسبی است نسبت به حفظ منافع مالک.
نکته دیگری هم که متعاملین در قرارداد پیش فروش باید به طور روشن آن را تصریح کنند، آن است که افزایش قیمت ملک یا افزایش قیمت مصالح ساختمانی نباید در اصل قرارداد تاثیر داشته باشد. مالک متعهد شود که در صورت افزایش قیمت ملک در زمان اجرای قرارداد خواهان سهم بیشتری نشود و سازنده هم در صورت افزایش قیمت مصالح ساختمانی سهم بیشتری مطالبه نکند.
مساله دیگر اینکه گنجاندن بندهایی مانند این بند: «در صورتیکه سازندگان در هر مقطع ساختمان، بیش از 40 روز کار ساختوساز را تعطیل کنند، اگر سازندگان به اختیار و ناشی از ناتوانی مالی کار را تعطیل کرده باشند به مالکان وکالت داده میشود که یک واحد سهم سازنده را پیش فروش کنند تا بقیه کار را انجام دهند"، تدابیر خوبی است که باید مالکان در هنگام عقد قرارداد به آن توجه داشته باشند.البته تبصرههای زیادی در رابطه با قراردادهای مشارکت در ساخت میتوان اعمال کرد که با توجه به نیازها، سلیقهها و نوع قرارداد میتواند مورد توجه قرار گیرد.